ACTUEEL
Hoor jij in de verte al huwelijksklokken luiden? Verwacht je dat je grote liefde volgend jaar voor jou op de knieën gaat? Dan wensen we jou natuurlijk veel plezier met het plannen van de bruiloft. Wel willen we je nog een belangrijke tip geven: verdiep je ook in de wetgeving rondom het huwelijk en wat dat voor jou betekent. Het is namelijk zo dat trouwen gaat veranderen met ingang van 2018: in gemeenschap van goederen zal niet langer de norm zijn.
Vanaf 2018 een nieuw huwelijksvermogensrecht
Het behoorde altijd tot het romantische beeld: als twee personen trouwen, worden ze één, en dat geldt ook voor hun bezittingen. Dat heet trouwen in gemeenschap van goederen en was tot voor kort de norm. Wilde je dat niet, dan kon je huwelijkse voorwaarden bij een notaris laten opstellen.
Mocht een huwelijk in gemeenschap van goederen stranden en een scheiding een feit zijn, dan werden alle bezittingen, uitgezonderd goederen waarvan bij testament of schenking was bepaald dat ze privé bleven, én schulden gelijk verdeeld over beide partijen. Omdat dat voor veel ellende en strijd zorgde, gaat het met ingang van het volgende jaar wettelijk anders verlopen. Voortaan wordt trouwen in beperkte gemeenschap de standaard. Dit betekent dat een deel van het vermogen privé blijft.
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
De basis daarvan is dat alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt verworven, in de beperkte gemeenschap valt. Bezittingen en schulden van vóór het huwelijk zullen in principe niet meer tot de huwelijksgemeenschap behoren. De woning die jouw partner al had voor jullie huwelijk, blijft van hem. Hadden jullie voor jullie huwelijk al samen een huis gekocht, dan komt dat wel in de gemeenschap terecht. De studieschuld die jij voor je trouwen hebt opgebouwd, blijft van jou. Jouw partner hoeft bij een scheiding dus niet te helpen met aflossen. Schuldeisers kunnen tijdens je huwelijk wel nog beslag leggen op de helft van de gezamenlijke bezittingen. Verder zullen erfenissen en schenkingen nu van rechtswege níet onder de gemeenschap vallen. Is dat wél de bedoeling, dan moet de erflater / schenker nu een zogenaamde insluitingsclausule in een testament of overeenkomst laten opnemen.
Mondt het huwelijk (gesloten vanaf 2018) uit in een scheiding of overlijdt één van de partners, dan wordt er nu niet één gemeenschappelijk vermogen verdeeld, maar zijn er drie vermogens. Met name het vermogen dat jullie samen tijdens het huwelijk hebben opgebouwd en de twee privé-vermogens van de partners, elk afzonderlijk opgebouwd in de periode vóór het huwelijk. Enkel het vermogen samen opgebouwd tijdens het huwelijk, wordt dan nog fifty-fifty verdeeld.
Het klinkt als een vrij simpel beginsel maar een uiterst belangrijk aandachtspunt zit in de administratie die erbij komt kijken. Je moet namelijk heel goed (laten) documenteren welke goederen / vermogens en schulden respectievelijk van jou en van jouw partner zijn. Bestaat hier onduidelijkheid over? Heb je de administratie niet goed bijgehouden? Dan worden de privé-vermogens toch weer als ‘gemeenschappelijk’ beschouwd. En dat kan weer voor vervelende situaties zorgen. Want beeld je maar eens in dat jouw partner alles jaarlijks keurig bijhoudt, en jij niet. Dan zou het zo maar kunnen dat het privé-vermogen van jouw partner privé blijft, maar dat van jou toch ‘plots’ in de gemeenschap terechtkomt en je het fifty-fifty met jouw (bijna ex-) partner moet delen.
Hoe zit het met een eigen onderneming?
Als er voor het huwelijk al een bedrijf is, dan behoort dat niet tot de gemeenschap. De waarde daarvan wordt bij een echtscheiding dan ook niet meer verdeeld. Mocht een zaak tijdens het huwelijk opgestart zijn, dan is het een ander verhaal. Overigens is ook dit weer niet zo simpel als het lijkt. Er moet bijvoorbeeld hoe dan ook wel “een redelijke vergoeding voor de kennis, vaardigheden en arbeid die een echtgenoot voor de onderneming heeft aangewend”, in de gemeenschap van goederen vallen (tenzij zo’n vergoeding al op één of andere wijze ten bate van beide echtgenoten is gekomen). Je kunt er gif op innemen: dit is voer voor toekomstige discussies. Onze tip: laat je goed voorlichten door een notaris!
Trouwen? Regel je administratie goed!
Echt romantisch lijkt het allemaal niet. Jullie zijn dolverliefd en zetten de grote stap. Dan wil je natuurlijk niet moeten nadenken over ‘wat als het niet lukt’. Toch is dat precies wat je beter wel kunt doen. Bekijk het maar zo: het maakt het risico op extra woede, frustratie en een nare vechtscheiding wat kleiner, als jullie (nu én tijdens jullie huwelijk) alles goed documenteren.
We raden je daarom aan om voor de bruiloft bijvoorbeeld bij de notaris op papier te (laten) zetten welke bezittingen en schulden jij en jouw partner hebben én dat ook tijdens het huwelijk regelmatig te blijven doen. Want met de tijd verandert er altijd wel weer wat. Misschien ontvang je een erfenis? Of heb je eens ‘privé-geld’ geïnvesteerd in gemeenschappelijke zaken?
Misschien wil je het allemaal wel op een andere manier regelen, daarin zijn ook mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds huwelijkse voorwaarden overeenkomen. Begint het je met al die nieuwe regels rond trouwen te duizelen? Wil je een écht goede start voor jullie samen en een goed fundament, óók financieel, om verder op te bouwen? Dan kan het handig zijn om voordat jullie trouwen je eens goed te laten informeren door een onafhankelijke professional. Wij staan jou graag bij en geven advies dat op jouw persoonlijke situatie en wensen is toegesneden.
1 reactie
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] dit beginsel namelijk vaak voor ellende en strijd. Daarom is nu bij wet bepaald dat ‘trouwen in beperkte gemeenschap van goederen’ de standaard wordt. In beginsel betekent dit dat alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk […]