ACTUEEL
Estate planning: je nalatenschap plannen en beschermen
- december 12, 2023
- Door: Monique
- Categorie: Actueel Financiële planning Life events Pensioen Vermogen
Estate planning is een belangrijk onderdeel van financiële planning. Als financieel planner help ik cliënten hun financiële leven op orde te krijgen, te hebben en te houden om zo hun doelen en dromen nu, straks en later (financieel) realiseerbaar te maken. Maar net zo belangrijk is nadenken wat er met je vermogen gebeurt, als je er niet meer bent. Wat zijn jouw wensen met betrekking tot jouw nalatenschap? Hoe wil jij jouw naasten achterlaten? Estate planning klinkt misschien als iets alleen voor “vermogende” mensen, maar het is voor iedereen van belang. Ben je getrouwd of gescheiden, heb je kinderen, heb je een eigen woning of een eigen bedrijf? Tijdig nadenken over wát je “achterlaat”, wanneer én hoe, is niet alleen verstandig maar ook noodzakelijk.
Estate planning, waar verschillende disciplines elkaar kruisen
Naast financieel planner zijn, verzorg ik ook al ruim 20 jaar financiële opleidingen voor diverse gerenommeerde opleidingsinstituten. Pas verzorgde ik nog een Masterclass “Hoe lees je het testament van je klant” voor Bureau DFO. En onlangs mocht ik, samen met collega CFP®, René Kuiper, financieel adviseurs onderdompelen in de actualiteiten rond estate planning voor Impact Financiële Opleidingen. Beide opleidingen spelen in op de groeiende vraag van mensen naar deskundig financieel advies over het zo slim mogelijk doorgeven van vermogen en bezit tussen generaties. De vergrijzing maar ook de veranderingen op de woningmarkt zorgen ervoor dat steeds meer mensen zich afvragen hoe ze zo (fiscaal) gunstig mogelijk vermogen aan hun kinderen en kleinkinderen kunnen overdragen, zowel tijdens het leven als erna.
Om zo’n advies te verstrekken moet je als financieel adviseur over actuele kennis beschikken over het huwelijksvermogensrecht, erfrecht en de fiscale kant van erfenissen en schenkingen. Kortom, estate planning is een veelomvattend thema, waarin verschillende aspecten op elkaar inwerken. Dat maakt het complex maar volgens mij ook zo interessant. Een advies over het ene aspect, bijvoorbeeld wel of niet vervroegd aflossen van een hypotheek, kan gevolgen hebben voor een ander aspect, bijvoorbeeld het afsluiten of aanpassen van een lijfrentevoorziening in het kader van pensioenopbouw.
Als financieel planner kun je cliënten écht meerwaarde bieden als je advies rekening houdt met de samenhang tussen de verschillende thema’s in relatie tot het totaalplaatje van hun wensen en doelen, nu en straks en later. In een financieel plan breng je niet alleen de financiële situatie nu, straks en later van een cliënt in kaart, maar zorg je er ook voor dat deze heel duidelijk weet waaruit diens nalatenschap bestaat of zal bestaan. Een estate plan, het plan om je “nalatenschap” fiscaal handig over te dragen op de volgende generatie, vormt als het ware het sluitstuk van een financieel plan.
Het belang van het plannen van jouw nalatenschap
Iedereen die iets na te laten heeft, heeft baat bij estate planning. De belangen zullen misschien groter zijn als het vermogen groter is of als er meer te regelen valt zoals het overdragen van een bedrijf, maar voor iedereen geldt dat het fijn is dat je nalatenschap terecht komt waar jíj wilt en dat je belastingtechnisch slim met je vermogen omgaat. Je wilt zo veel mogelijk aan je nabestaanden overdragen en zo min mogelijk aan de belastingen, toch? Of het nu gaat om hoe jij je nalatenschap verdeelt in een testament (of zonder), of over hoe je tijdens je leven omgaat met bijvoorbeeld schenkingen en huwelijkse voorwaarden,… je wilt je nabestaanden graag zonder zorgen achterlaten. Met estate planning regel je structureel wat je aan vermogen overdraagt, wanneer je dat wilt doen én aan wie. Weten dat jouw wensen met betrekking tot jouw nalatenschap duidelijk zijn én dat je alles goed hebt geregeld, geeft rust. Niet alleen voor jou, maar ook voor je nabestaanden. Bovendien verkleint het de kans op misverstanden, conflicten en zelfs (familie)ruzies.
Ik schreef al eerder dat het best een complex geheel is waarin je je begeeft, als je nadenkt over je nalatenschap en hoe je dat het beste overdraagt aan je nabestaanden. Het is niet alleen een kwestie van beslissen of je een testament regelt of niet. Heb je al een testament? Hoe lang is het geleden dat je er nog eens goed naar hebt gekeken? Past het nog steeds bij hoe je er nú over denkt? Hoe, wat en wie wat krijgt kan héél verschillend zijn als er een testament is of als het wettelijk erfrecht geldt. Hoe vererven zaken als lijfrentepolissen, lijfrenterekeningen, oudedagsverplichtingen van een directeur-grootaandeelhouder, overlijdensrisicoverzekeringen enzovoort als er wel of geen testament is? Wat is het verschil en wat past het beste bij wat jij wilt, nu, straks en later voor jezelf én voor je naasten als je er niet meer bent? Wie benoem je tot je erfgenaam en benoem je ook een legataris? Hoe heb je jouw huwelijk en misschien zelfs je echtscheiding geregeld? Hoe ga je om met jouw kinderen en eventuele eerdere kinderen van je partner? Wat zijn de praktische gevolgen als je ook goede doelen opneemt als “mede-erfgenaam” in je testament?
Soms sta je niet stil bij de gevolgen die bepaalde keuzes kunnen hebben en niet elke notaris gaat daar dieper op in. Juist in dit opzicht is een financieel planner als vertrouwenspersoon zo waardevol. Ik help je die o zo belangrijke “helicopterview” te bewaren zodat jij jouw naasten zo goed en zo beschermd mogelijk kunt achterlaten. Wil je hier graag meer over weten? Neem gerust contact met me op!
Monique Londema CFP®, gecertificeerd financieel planner, m.londema@nlpa.nl