ACTUEEL
Ontdek de voordelen van een overlijdensrisicoverzekering
- november 15, 2017
- Door: Redactie
- Categorie: Financiële planning Werk Zzp
Stel: je bent zelfstandig, komt te overlijden en laat een gezin achter: hoe komen je nabestaanden dan rond? Hoe betalen ze bijvoorbeeld de hypotheek? Voor werknemers is er de mogelijkheid van een nabestaandenpensioen, maar als zzp’er moet je dit zelf regelen. Dat kan via een overlijdensrisicoverzekering (orv). Uit onderzoek van ZZP Barometer en Centraal Beheer blijkt dat ruim een kwart van de zzp’ers[i] niets heeft geregeld bij zijn of haar overlijden. Van de zzp’ers die er wel aan hebben gedacht en actie hebben ondernomen, heeft een meerderheid[ii] dat gedaan door een orv af te sluiten.
Feiten
Eén op de vijf zzp’ers heeft geen overlijdensrisicoverzekering, maar heeft wel op een andere manier een vangnet gecreëerd bij zijn of haar overlijden. Bijvoorbeeld een financiële buffer, die groot genoeg is voor je gezin om (tijdelijk) zonder jou voort te kunnen. Wanneer zzp’ers niet over een orv beschikken, zijn zij in de meeste gevallen[iii] ook niet van plan om deze in de toekomst af te sluiten. Toch kan dat wel degelijk een goede optie voor jou zijn. Stel je voor: je wordt plotseling uit het leven gerukt. Naast de klap van jouw dood kunnen nabestaanden dan ook nog eens met financiële zorgen worden geconfronteerd. Met een orv ontvangen nabestaanden eenmalig een gereserveerd geldbedrag. Op die manier kunnen ze de financiële tegenslag tijdelijk opvangen.
Overlijdensrisicoverzekering: ook bij huurwoning
Een overlijdensrisicoverzekering sluit je meestal af bij een hypotheek, omdat hypotheekverstrekkers vaak willen dat (minimaal) een deel van de hypotheek gedekt is met een levensverzekering (van één of beide partners). Vanaf volgend jaar is dat overigens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) niet meer verplicht. Het Waarborgfonds Eigen Woningen wil de NHG hierdoor toegankelijker maken voor kwetsbare doelgroepen, zoals chronisch zieken en senioren.
Maar voor een orv hoef je niet per se in een koophuis te wonen: je kunt de verzekering ook afsluiten als je in een huurhuis woonachtig bent. Je partner of je gezin krijgt ook dan een bedrag uitgekeerd als je onverwacht sterft voor de einddatum van de verzekering. Op die manier kunnen zij een tijdje financieel vooruit.
Kosten-baten
Een orv kan toegespitst worden op jouw wensen en budget. Afgelopen jaren zijn de overlijdensrisicoverzekeringen flink in prijs gedaald. Wanneer je een orv wil afsluiten, kun je dat best zo vroeg mogelijk doen: hoe jonger je bent, hoe goedkoper de orv. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen dat het bedrag dat de orv uitkeert, geleidelijk vermindert naarmate de looptijd verstrijkt; dit maakt een orv ook goedkoper.
Wat is het jou waard om te weten dat je nabestaanden het financieel goed hebben of zich in ieder geval financieel geen zorgen moeten maken als jij er plots niet meer bent? Wil jij weten wat voor jou de beste mogelijkheid is? Wij onderzoeken dat graag voor jou!
[i] 28 procent
[ii] 52 procent
[iii] 92 procent
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.